Oncologiefysiotherapie

Oncologiefysiotherapie richt zich specifiek op de stoornissen, beperkingen en participatieproblemen bij oncologische patiënten. Deze problemen kunnen het gevolg zijn van de aandoening zelf of van de medische behandelingen. Hierbij kan men onder andere denken aan spanningsklachten, pijn, fibrose, huidveranderingen, contracturen, lymfoedeem, verminderde mobiliteit, verstoorde lichaamsbeleving, verminderde spierkracht, conditieverlies en vermoeidheid.

De oncologiefysiotherapeut kan worden ingezet in alle fasen van de ziekte en elke fase vereist een specifieke behandeling, aangezien de behandeldoelen per fasen verschillen:

  • De curatieve fase is de fase waarin de kanker bestreden wordt. Het doel ligt bij het beperken en bestrijden van conditieverlies, en het verlichten van spanningsklachten.
  • In de herstel fase gaat het om herwinnen van beweeglijkheid, kwaliteit van leven en het herwinnen van controle over de activiteiten van het dagelijks leven. Het doel hierbij is de conditie te verbeteren middels een trainingsprogramma en adviseren bij werkhervatting en sport.
  • De palliatieve fase begint op het moment dat de patiënt te horen krijgt dat genezing niet meer mogelijk is en de behandeling ook niet meer op genezing wordt gericht. Kwaliteit van leven en de wens van de patiënt staat in deze fase centraal. De oncologie- fysiotherapeut kan helpen om zolang mogelijk een actief leven te leiden.
  • In de terminale fase wordt het duidelijk dat het levenseinde nadert. In deze fase staat het comfort van de patiënt centraal. De oncologiefysiotherapeut kan helpen bij het zoeken naar een comfortabele houding, ademhalingsoefeningen kunnen verlichting geven bij benauwdheid. Pijn en angst kunnen verminderen door ontspanningsoefeningen en/of ontspanningsmassage.

Naast de taak van het behandelen en begeleiden van oncologische patiënten heeft de oncologiefysiotherapeut ook een coachende en adviserende rol voor collega fysiotherapeuten, huisartsen en andere hulpverleners.

Bij Fysiotherapie & Medisch Trainingscentrum Move On krijgt u 1 op 1 oncologische begeleiding. Afhankelijk van welk doel u voor ogen heeft wordt er getraind in de oefenzaal met E-gym-apparatuur (spierversterkende apparaten), cardioapparatuur en/of klein oefenmateriaal.

Binnen Fysiotherapie Move On is Astrid Barendse onze oncologiefysiotherapeut en zij is lid van de Nederlandse Vereniging voor fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie (NVFL).

Scroll naar boven