Mindfulness bij chronische pijn en stress

In ons dagelijks leven worden we regelmatig geconfronteerd met pijn. Dit kan kortdurende fysieke pijn zijn (stoten van teen, kramp), langdurende beperkende pijn (chronische pijn, chronische ziektes) en psychische/emotionele pijn (stress, depressie, vermoeidheid).

Als reactie op deze verschillende vormen van pijn handelen we vaak in patronen. Omdat pijn een onaangename sensatie is, zijn we geneigd om de pijn niet te willen voelen en handelen dus in patronen van negeren, wegdrukken of oplossingen zoeken (pijnstillers). Deze patronen hebben zich in ons leven gevormd door onder andere opvoeding, school, cultuur en in het verleden behaalde resultaten. Soms kan het zijn dat deze patronen erg zinnig en effectief zijn, maar lang niet altijd en zeker niet als het gaat om langer durende of onomkeerbare pijn.

Met de mindfulness training leert u de automatische patronen in uw dagelijkse leven te herkennen. Door ze te herkennen en er bewust even niets mee te doen kunnen andere opties zich aandienen, waarna u kunt kiezen voor een reactie waar u geheel achterstaat. Kiest u voor een automatische patroon, of kiest u iets anders?

Met de Medische Trainings Therapie bent u bezig om uw spieren en gewrichten te trainen en te onderhouden. Doet u dit regelmatig dan blijft uw lichaam goed in conditie, maar laat u het een paar weken versloffen dan merkt u dat uw conditie weer wat achteruit gaat. Het zelfde geldt voor het trainen van de hersenen. Door regelmatig te trainen kunt u de hersenen fysiek veranderen. En zoals u met een betere fysieke conditie uzelf beter kan voortbewegen, zo helpt een betere mentale conditie voor: Het krijgen van een positiever zelfbeeld.

  • Het vergroten van je doelgerichtheid.
  • Energieker in het leven te staan.
  • Het ervaren van minder stress.
  • Het ontwikkelen van meer compassie.

Binnen de mindfulness worden er verschillende vormen van training aangeboden. Zo is er de bodyscan (aandachtig verkennen van uw lichaam), de zitmeditatie en yoga. De opdracht bij elke vorm van training is steeds dat u met milde en vriendelijke aandacht opmerkt wat er allemaal in en rondom uw lichaam aanwezig is. Alle sensaties zijn welkom, of u ze nou als prettig ervaart of niet.

Dit inventariseren en benoemen van alle prikkels in en om uw heen, helpt u in het dagelijks leven om bewuste keuzes te maken in plaats van te vervallen in uw automatische patronen.

Binnen Fysiotherapie Move On zijn Patricia den Hertog en Lennard Veldhoen gespecialiseerd in mindfulness.

Scroll naar boven